top of page

Alt du muligens lurer på

Kan alt av frukt og bær mostes/presses?

 • Ja, i prinsippet. Også frukt som har vært på bakken kan fint brukes. MEN råtten frukt bør ikke brukes. Er det bare litt, kan du skjære bort de dårlige delene av frukten. Slagskader er ikke noe problem, men holdbarheten forringes fort, så da bør frukten mostes relativt raskt. Stenfrukt (plommer/moreller/kirsebær) kan fint presses, men da må stenene være fjernet før innlevering til pressing). Du finner mer om temaet her.

 

Må frukt og bær leveres til pressing rett etter plukking?

 • Frisk frukt og bær som ikke er overmoden, har relativt god holdbarhet. Har du en litt sval kjeller eller en bod som er plassert i skyggen, tåler varene fint å stå noen dager. Direkte sol og/eller høy temperatur er imidlertid ikke heldig. Vi anbefaler derfor at du booker pressetid via før du plukker slik at du har sikret deg pressetid ikke alt for langt frem i tid. Du kan gå rett til booking for pressing av frukt her.

 

Får jeg tilbake mosten fra min egen frukt?

 • Ja, det får du dersom du kommer med ca 50 kg eller mer (typisk mengden som går i 4 pappeplekasser). Har du mine må vi presse sammen med andres for å få batcher som er store nok for utstyret som brukes.

Kan hvem som helst levere inn frukt og bær for mosting i Lillehammer Mosteri?

 • Ja, absolutt. Aller første gang du kommer med frukt eller bær for pressing, melder man seg samtidig inn. Da kan du komme med frukt og bær til pressing så mange ganger du vil. Innmeldingen gjøres én gang i livet pr husstand.

 

Hva om jeg har frukt i hagen som jeg ikke får plukket selv?

 • Mange har frukttrær og bærbusker i hagen som de av ulike grunner ikke får plukket selv. Kontakt oss, så tar vi en tur og ser på det sammen. Er det mengder og kvaliteter som egner seg for videre bruk, pukker vi det om vi har ledig kapasitet. Vi gjør en fordeling der du får tilbake mosten fra 1/3 av frukten og vi bruker resten til glede for andre som ikke har egen frukthage eller nok frukt fra hagen. Har du ikke egen emballasje, har vi mosten over på næringsmiddelgodkjente kanner. Det eneste du må betale er for emballasjen (og pasteurisering om du ønsker det).


Må jeg ha emballasje til mosten selv?

 • Det rimeligste er å ha med emballasje selv og det kan være kjekt å eksempelvis ha råsaften over på medbrakte 5 liters-kanner. Så kan du enten ha over på flasker eller putte kannene i fryseren for senere bruk. Du kan også be om å få mosten pasteurisert og tappet på 3 liters bag-in-box fra Lillehammer Mosteri. (Varierende tetthet på mosten gjør at vekten kan variere fra 2,8 til 3 kg.)

 

Kan jeg klage dersom mosten jeg fikk med hjem igjen ble dårlig etter en tid?

 • Nei. Mosten kommer fra frukt og bær du selv har kommet med og og vi har derfor ikke kontroll på hele kjeden. Utstyret som brukes i mosteriet er likevel meget bra, vi er nøye med renholdsrutiner og vi gjør vårt ytterste for å ivareta kvaliteten på råvarene du kommer med til pressing.

Hva koster det og hvorfor må man være medlem for å levere frukt/bær til pressing?

 • Lillehammer Mosteri er drevet non-profit på ren entusiasme. Å drifte et mosteri koster likevel den del. Utstyret må være omfattende nok til å kunne ta unna det som leveres til pressing, mosteriet må holde hus i egnede lokaler og aktivitetene genererer en del løpende kostnader som regnskapsførsel etc. Du betaler pr kg innlevert vare til pressing (noe når du booker pressetid og resten når du kommer med frukten). Gjennom innmeldings- og årskontingent er du med på å reise kapital til de løpende ikke-variable kostnadene – og du støtter opp om et engasjement for å ta vare på fantastiske ressurser fra de mange hagene i vårt område.

 • Her er alle prisene:

  • Pressing av frukt/bær kr. 10,-/kg (minimum kr 300) (+ kr 50,-/kanne dersom du ønsker tappet på 5 liters kanner)

  • Pressing og mosten tappet og pasteurisert i 3 liter bag-in-box: kr. 100,-/stk

  • Arrangementer som temakvelder etc, prises så lavt vi kan (de skal bare gå i null/pluss) 

  • Årskontingent kr. 300,- (gjelder pr husstand)

Har du spørsmål du ikke finner svar på over, så send oss gjerne en epost her.

bottom of page